Hukum Berkaitan Pengurusan Jenazah Dan Bid'ah-Bid'ah Yang Sering Berlaku

image


Author : Muhammad Nashiruddin Al-Albani
Pages : 280, Paperback
Our Ref : PJ-1780
ISBN : 978-983-3817-74-0

Your rating: None Average: 5 (1 vote)
Hukum Berkaitan Pengurusan Jenazah Dan Bid'ah-Bid'ah Yang Sering Berlaku

Synopsis :

Hukum Berkaitan Pengurusan Jenazah Dan Bid'ah-bid'ah Yang Sering Berlaku
Pengurusan jenazah hari ini dilaksanakan dengan campuran berbagai tradisi dan adat-istiadat yang bukan daripada Islam, hingga umat Islam kini keliru dan tidak mengetahui cara pengurusan jenazah yang tepat.

Sebagai penghormatan terakhir kepada jenazah, pengurusannya
perlu dilaksanakan dengan benar-benar mengikut jalan syariat dan tidak sepatutnya ditokok tambah mengikut kehendak tradisi atau adat-istiadat. Buku ini memaparkan berbagai persoalan dan masalah berkaitan dengan kegiatan pengurusan jenazah. Juga dijelaskan kaedah yangtapat dan yang bida'ah ,agar pengurusan jenazah itu terhindar daripada sesuatu yang tidak daripada Islam atau yang dicontoh oleh Baginda Rasulullah (saw).

Semoga buku tulisan Muhammad Nashiruddin Al-Albani,seorang pakar hadis, dapat memberi bimbingan yang lengkap dalam perihal pengurusan jenazah mengikut kehendak Islam dan sunnah Rasulullah (saw).

Muhammad Nashiruddin al-Albani Abu Abdur-Rahman, atau dikenal dengan al-Albani berasal dari Albania. Ia mendapatkan ijazah di bidang hadits dari Syekh Raghib ath-Thabbakh. Antara buku-buku karangan beliau ialah: Silsilah hadits Dha'if dan Maudhu; Haji dan Umrah seperti Rasullulah (sudah diterbitkan oleh Pernigaan Jahabersa); Bagaimana Anda Menikah dan Silsilah Hadits Shahih.

Price: RM 14.90

Related Books on Same Category

Khutbah-Khutbah Pilihan (sm)
PJ Ref : PJ-0787
RM 5.50
Wasiat Syeikh Abdul Qadir Jailani...
PJ Ref : PJ-1172
RM 55.00
Siri Kisah2 Tangis Dan Duka 10
PJ Ref : PJ-1028
RM 3.95
image
Sistem Pewarisan Menurut Islam
PJ Ref : PJ-2297
RM 80.00