Kuliah & Nasihat Bimbingan Umat Islam

image


Author : Mohd Afifuddin
Pages : 401, Hardcover,
Our Ref : PJ-0340
ISBN : 983-077-332-9

Your rating: None Average: 5 (1 vote)
Kuliah & Nasihat Bimbingan Umat Islam

Synopsis :

MENURUT Imam Ghazali rahimahullahutaala, seseorang yang melakukan ibadah secara terpaksa atau secara dipaksa-paksa, itu adalah dianggap sebagai satu kekurangan. Umpamanya, kalau seseorang itu melakukan ibadah yang fardhu ataupun yang sunat seprti bersembahyang, berpuasa, menunaikan haji, berwirid, berzikir, membaca Al-Qur’an dan lain-lainnya, dengan cara terpaksa, maka itu adalah dianggap satu kekurangan. Begitu juga kalau seseorang itu meninggalkan maksiat seperti meninggalkan judi, zina, minum arak, makan riba', menghisap dadah, berdusta, berbohong dan lain-lainnya dengan cara terpaksa, maka itu dianggap sebagai satu kekurangan.
Yang dikatakan secara terpaksa ialah, seperti kita tidak suka sembahyang, namun kita paksa diri kita untuk sembahyang. Kita malas membaca Al-Qur’an umpamanya, namun kita lawan-lawan juga perasaan itu dengan membaca Al-Qur’an. Begitu juga, kita begitu suka bermain judi tetapi kita paksa diri kita supaya jangan berjudi. Dan perasaan kita amat suka kepada meminum arak tetapi kita lawan-lawan perasaan itu untuk tidak meminumnya.
Sungguhpun membuat yang disuruh sama ada yang fardhu atau yang sunat serta meninggalkan yang dilarang sama ada yang haram atau pun yang makruh itu, ia dibuat secara terpaksa dan ia pula dianggap satu kekurangan, namun di situ sudah ada kebaikan. Ini adalah orang itu sudah ada cita-cita untuk membaiki diri. Orang itu sudah ada usaha untuk berjuang melawan hawa nafsu.

Price: RM 36.00

Related Books on Same Category

image
Memberi 10 Ribu Dibalas 10 Juta
PJ Ref : PJ-2375
RM 10.90
image
Di Bawah Kepak Sayap Malaikat
PJ Ref : PJ-2268
RM 62.00
Siri Kisah2 Tangis Dan Duka 9
PJ Ref : PJ-1027
RM 3.95
image
Sistem Pewarisan Menurut Islam
PJ Ref : PJ-2297
RM 80.00