Hanya Kasih Sayang Mampu Menewaskan Keganasan

image


Author : Harun Yahya
Pages : 211, Paperback, Paperback
Our Ref : PJ-1472
ISBN : 983-170-618-8

Promotion Available
View Page
No votes yet
Hanya Kasih Sayang Mampu Menewaskan Keganasan

Synopsis :

Pada tahun 2001, pesawat jet dilanggar kepada Pusat Dagangan Dunia dan Pentagon, mengakibatkan kecederaan dan pengorbanan beribu-ribu nyawa. Selepas serangan tersebut, dunia mula membahaskan konsep keganasan di sebalik kejadian itu. Suasana bimbang dan panik berkembnag, terutama di Amerika Syarikat. Tetapi keadaan ini tidak berpanjangan: selepas itu dunia mula berfikir bagaimana untuk menggempur keganasan.

Sejurus selepas Amerika Syarikat pulih dari kejutan pada 11/9, mereka bergabung dengan beberapa buah negara lain untuk melancarkan perang terhadap keganasan di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, sejak dari mula lagi, sumber rasmi gabungan yang berpengaruh ini mengisytiharkan secara bahawa tidak cukup bagi mereka untuk melawan pada bidang ketenteraan semata-mata. Jadi bagaimana harus perjuangan menentang keganasan diteruskan?

Buku ini menekankan satu-satunya cara ia dapat dibasmi: iaitu dengan cara keamanan, toleransi dan kasih sayang. Ia menawarkan contoh-contoh dari al-Qur'an, untuk menunjukkan bagaimana agama Tuhan mengharamkan penggunaan kekerasan yang tidak sapatutnya. Ia juga memberi contoh untuk menunjukkan bahawa cara untuk menentang keganasan ialah dengan pemulihan di akar umbi, iaitu melalui kasih sayang belas kasihan kerendahan hati,kemaafan, toleransi dan konsep keadilan; sikap-sikap yang hanya boleh disemaikan dalam hidup manusia melalui agama.

"Allah menyeru (kamu) ke Daar al Salaam dan membimbing orang yang dikehendakiNya ke jalan yang lurus." Al-Qur'an 10:25

Related Books on Same Category

Zaman Kegelapan Islam Dan Ketibaan Era Kebangkitan Islam
Zaman Kegelapan Islam Dan Ketibaan...
PJ Ref : PJ-1399
RM 49.90
Penciptaan Alam Semesta (H/C)
PJ Ref : PJ-1545
RM 59.00
Kasih Sayang Orang Mukmin
Kasih Sayang Orang Mukmin
PJ Ref : PJ-1395
RM 14.90
Doa-doa Di dalam Al-Quran
PJ Ref : PJ-1398
RM 15.90