Pemerintahan Kerajaan Dinasti Bani Ummayyah (Andalus)

image


Author : Tarikuddin Bin Haji Hassan
Pages : 240, Hardcover
Our Ref : PJ-2276
ISBN : 978-967-308-383-1

No votes yet
Pemerintahan Kerajaan Dinasti Bani Ummayyah (Andalus)

Synopsis :

Kerajaan Dinasti Bani Ummayyah Andalus (Sepanyol) muncul di atas tapak sebahagian tanah taklukan atau milik Kerajaan Dinasti Bani Abbasyiyah yang baru beberapa tahun dirampas mereka dari tangan Kerajaan Dinasti Bani Umayyah pertama yang merupakan kerajaan Islam sebelumnya dan yang berjasa membuka negara Andalus yang ketika itu adalah milik kerajaan Kristian Eropah. Ini bereti Kerajaan Dinasti Bani Umayyah Andalus telah merampas oleh Kerajaan Dinasti Bani Abbasiyyah yang pusat pemerintahannya di kota Anabr , negeri Iraq (ketika itu belum berpindah ke kota Bahgdad).

Selain memperkatakan sejarah kerajaan dinasti bani Umayyah di negara Andalus, di dalam buku ini penyusun cuba memperkatakan juga kerajaan-kerajaan Islam yang lain yang memerintah negara Andalus setelah kerajaan dinasti bani Umayyah Andalus tumbang sekadar yang termampu oleh penyusun.

Kerajaan-kerajaan yang dimaksudkan itu ialah kerajaan-kerajaan Raja-raja Puak dan kerajaan-kerajaan Murabitun, Muwahhidun dan terakhir sekali ialah kerajaan dinasti bani Nasriyyah atau kerajaan dinasti bani Ahmar.

Kerajaan-kerajaan Raja Puak adalah merupakan kerajaan-kerajaan Islam yang kecil-kecil yang muncul ketika kerajaan dinasti bani Umayyah Analus masih lagi berkuasa. Manakala kerajaan-kerajaan Murabitun, Muwahhidun dan bani Nasriyyah atau bani Ahmar adalah merupakan kerajaan-kerajaan yang lebih besar daripada kerajaan Raja-raja Puak meskipun tidak sebesar kerajaan dinasti bani Umayyah Andalus. Kerajaan-kerajaan yang tiga ini muncul atau berdiri setelah kerajaan Raja-raja puak berakhir atau hampir berakhir.

List Price: RM 48.00
Price: RM 33.60

Other Promotional Books

image
Riyadus Saliheen (English Translation)
PJ Ref : JC-2113
RM 98.00
image
Sejarah 2 Cucunda Rasulullah s.a.w.
PJ Ref : JC-1911
RM 34.30
image
Nihayah Al - Zain Fi Irshad Al - Mubtadi...
PJ Ref : JC-2497
RM 87.50
image
Duraral-Hukkam Fi Syarh Ghuraral-Ahkam
PJ Ref : JC-2498
RM 105.00
image
Inilah Hakikat Islam
PJ Ref : pj-2218
RM 37.80
image
Menggapai Titian Syurga & Menjauhi...
PJ Ref : JC-2434
RM 73.50
image
Mukhtasar Sunan Al-Tirmidzi
PJ Ref : JC-2509
RM 105.00
image
Perluasan Empayar Islam
PJ Ref : PJ-2235
RM 30.80