Permerintahan Kerajaan Dinasti Uthmaniyyah Turki (H/C)

image


Author : Tarikuddin Bin Haji Hassan
Pages : 228, Hardcover
Our Ref : PJ-2369
ISBN : 978-967-308-472-2

Your rating: None Average: 4 (2 votes)
Permerintahan Kerajaan Dinasti Uthmaniyyah Turki (H/C)

Synopsis :

Kerajaan Turki Uthmaniyyah pada masa-masa keagonggannya telah Berjaya mencapai kemuncak kebesaran pemerintahan kerana mereka telah Berjaya menggapai kejayaan di dalam berbaga-bagai bidang seperti perdagangan, pembangunana Negara dan ketenteraan sehingga askar-askar Turki telah Berjaya menguasai banyak Negara di Wilayah Balkan (Eropah Timur) seperti Austria, Serbia, Montenegro, Bosnia Herzegovena, Croatia, Kosovo,Bulgaria, Hungary,Rumania, Albania, temasuk juga Yunani atau Greek.

Sempadan pemerintahan kerajaan Uthmaniyyah ketika itu mencapai negara Serbia
di Eropah, Laut Hitam di Utara Negara Kudistan dan Iraq di timur.

Pendekata pada zaman kegemilangan itu, kerajaan Uthmaniyyah Turki telah menguasai hampir separuh benua Eropah, Afrika Utara dari Mesir hingga Negara Tunisia, Kota Mekah dan Madinah di Semenanjung Tanah ARab dan sebahagian negara Asia khususnya Asia Kecil.

Daripada kesemua 37 orang Khalifah Kerajaan Dinasti Uthmaniyyah Turki itu, masa pemerintahan mereka tidaklah sama. Bahkan ada yang cuma memerintah selama beberapa bulan sahaja. Manakala yang paling lama memerintah sehingga jangka masa hamper 50 tahun. Peribadi khalifah pula bermacam-macam. Ada yang salih, alim dan wara' dan ada pula yang melampiaskan hawa nafsu sepuas-puasnya. Tetapi hampir separuh daripadanya adalah pahlawan-pahlawan yang gagah perkasa di medan perang.

Price: RM 45.00

Related Books on Same Category

Keluarga Nabi Muhammad S.A.W
Keluarga Nabi Muhammad S.A.W
PJ Ref : PJ-0070
RM 12.90
Kesalahan-kesalahan Terhadap Fakta...
PJ Ref : PJ-1214
RM 13.90
Kisah Para Nabi - Jilid 1
PJ Ref : PJ-0954
RM 23.90
PJ-1152.jpg
Siri 4: Imam Ahmad Bin Hanbal
PJ Ref : PJ-1152
RM 9.90