Tabaqat Al - Khawwas : ( Biografi Ulama - Ulama Yaman Golongan Benar & Ikhlas )

image


Author : Syaikh Ahmad Bin Ahmad Bin Salim Al - Zabidi Al - Yamani
Pages : 548, Hardcover
Our Ref : PJ-2516
ISBN : 978-967-308-577-4

No votes yet
Tabaqat Al - Khawwas : ( Biografi Ulama - Ulama Yaman Golongan Benar & Ikhlas )

Synopsis :

Biografi Ulama-ulama Yaman ; Golongan Benar & Ikhlas merupakan sebuah penulisan yang menghimpunkan koleksi tokoh ulama Yaman yang tersohor dengan pelbagai karamah sehingga dikenali sebagai sebahagian daripada wali-wali Allah.Buku ini merupakan karya terjemahan dari sebuah kitab yang bertajuk Tabaqat al-Khawwas Ahl al-Sidq wa al-Ikhlas yang dikarang oleh Syaikh ahamd bin Ahmad bin Salim al-Zabidi al-Yamani (893H) seorang ulama Yaman yang terkenal.

Buku ini memuatkan sejarah hidup dan biografi ulama-ulama Yaman yang merangkumi kisah kehidupan, ibadah, pegangan, prinsip and kezuhudan mereka. Di kalangan ulama-ulama tersebut juga terdapat hubungan kekeluargaan antara satu sama lain di mana datuk, bapa dan anak mereka juga merupakan ulama-ulama yang masyhur dengan pelbagai karamah. Di samping itu, intipati yang penting dalam buku ini adalah perjalanan kehidupan ulama-ulama tersebut yang penuh dengan kesederhanaan, amanah, wara', tekun dalam beribadah dan menjadi contoh sebagai pemimpin yang berkaliber dalam masyarakatnya.

Antara ulama-ulama Yaman yang dimuatkan dalam koleksi ini ialah Uwais al-Qarni, Syaikh Ibn al-Tusi, Syaikh Ibn al-Jabaruti, Syaikh Ibn al-Baghdadi dan Syaikh Ibn al-Yafa'i serta ramai ulama-ulama yang tersohor. Apa yang menjadikan buku ini lebih menarik ialah penyusunan setiap biografi mengikut abjad Hija'iyah yang memudahkan pencarian nama ulama-ulama tersebut.

Price: RM 72.00

Related Books on Same Category

Kisah 25 Nabi-Nabi
PJ Ref : PJ-1605
RM 59.00
PJ-2112.jpg
Kisah 25 Nabi-nabi (Med)
PJ Ref : PJ-2112
RM 45.00
PJ-1649L.jpg
Sejarah Hidup Nabi Muhammad S.A.W...
PJ Ref : PJ-1649
RM 11.90
PJ-1769L.jpg
Pedang Allah Khalid Bin Al-Waleed
PJ Ref : PJ-1769
RM 69.00