Keasalian Tasawuf

image


Author : Hj. Ibrahim B. Hj. Mohamad
Pages : 63, Paperback
Our Ref : PJ-1519
ISBN : 983-170-787-7

Your rating: None Average: 4.7 (3 votes)
Keasalian Tasawuf

Synopsis :

Sebagaimana bidang-bidang ilmu yang lain, Ilmu Tasawuf juga tidak sunyi dan terkecuali daripada penyelewengan dan kesesatan. Musuh-musuh Islam pula sering mengambil kesempatan di atas kejahilan umat Islam untuk menyesat dan merosakkan kesucian aqidah dan pengamalan syariat mereka.

Memahami displin-displin dan prinsip-prinsip dalam Ilmu Tasawuf amatlah penting. Kebenaran tasawuf, selain dari zikir dan salasiah yang benar, ianya amat berkait rapat dengan syaikhnya. Jika pembawaannya meragukan, nescaya perjalanan,natijah , limpahan dan sebagainya diragui. Maka lahirlah mereka yang mendapat limpahan yang hebat tetapi nafsu ammarahnya tidak berubah dan amalan-amalan syariat diremahkan.

Sesungguhnya buah makrifat ialah taqwa dan kehalusan dalam pengamalan syariatnya. Buku ini insya Allah dapat membantu pembaca memahami beberapa konsep, disiplin dan prinsip-prinsip penting dalam perjalanan Ilmu Tasawuf. Kefahaman dalam perkara-perkara ini seterusnya dapat dijadikan panduan dalam menilai kebenaran sesuatu ajaran tasawuf itu benar atau sebaliknya.

Price: RM 7.90

Related Books on Same Category

image
Syarabul-Muntahi Minuman Orang...
PJ Ref : PJ-2581
RM 13.90
image
Rahasia Mutiara At-Thariqatun-...
PJ Ref : PJ-2633
RM 13.90
PJ-0626l.jpg
Mutiara Yang Indah (AD-DARUN NAFIS)
PJ Ref : PJ-0626
RM 13.90
image
Intisari Al-futuhat Al-Makkiyah...
PJ Ref : PJ-2645
RM 11.90