Fiqh Lengkap Untuk Orang Sihat Dan Sakit

image


Author : Ir Wan Bin Tan
Pages : 228, Hardcover
Our Ref : JC-2529
ISBN : 978-967-308-575-0

No votes yet
Fiqh Lengkap Untuk Orang Sihat Dan Sakit

Synopsis :

Hendak lah setiap manusia yang beriman kepada Allah Subhanahu wa Taala menyerah dirinya kepada Islam dan syariatnya dalam apa jua keadaan; baik dalam lemah atau ketika kuat dan gagah. Baik ketika sihat atau sedang sakit, hendaklah selalu mengingati Allah dan menyerah diri kepada syariat.

Sakit tidak menjadi halangan baginya untuk tetap menjalankan ibadah dan ketaatan kepada Allah sebagaimana ketika ia sihat. Sememangnya perubahan merupakan salah satu gejala umum bagi makhluk di alam semesta ini.

Sebab itu juga terdapat pelbagai macam hukum dalam pelbagai bab dari fiqh atau syariah yang berhubung dengan penyakit dan rawatannya. Ianya merupakan panduan bagi setiap Muslim agar ia dapat mengatur hidupnya pada waktu dia sakit - sebagaimana ia mengaturnya ketika sihat - sesuai dengan apa yang dicintai dan diredhai Allah, jauh dari apa yang dibenci dan dimurkai-Nya.

Buku ini mengemukakan hukum-hukum syarak yang terpenting dan pengarahan-pengarahan Islam yang berhubung dengan kedoktoran (pengubatan), kesihatan dan penyakit, dengan merujuk pada nas-nas al-Qur'an , al-Sunnah dan dengan mengambil sebahagian dari perkataan ulama-ulama umat yang dalam ilmunya, dengan mengaitkannya dengan reality sekarang.

Price: RM 39.00

Related Books on Same Category

image
Kaedah Fiqh Imam Syafi'i
PJ Ref : JC-2271
RM 69.00
image
Tahziib Syarah Al-Thahawiyah
PJ Ref : PJ-2225
RM 54.00
image
Ensiklopedia Zakat
PJ Ref : PJ-2195
RM 55.00
Tajuk : Perkembangan Mazhab Dalam Islam
Perkembangan Mazhab Dalam Islam
PJ Ref : PJ-0947
RM 3.50