Keadilan & Toleransi Di Dalam al-Quran

image


Author : Harun Yahya
Pages : 153, Paperback, Paperback
Our Ref : PJ-1396
ISBN : 983-170-616-1

Your rating: None Average: 4.5 (2 votes)
Keadilan & Toleransi Di Dalam al-Quran

Synopsis :

Apabila kita memperkatakan tentang keadilan, hampir semua orang bersependapat dengan konsep asas yang sama dan konsep ini diterima tanpa soal oleh majoriti masyarakat. Keadilan yang diperkatakan meliputi segenap lapisan masyarakat, tanpa diskriminasi antara mereka. Ia memperuntukkan sumber dengan adil dan saksama di antara masyarakat tanpa mengira bangsa agama dan bahasa dan mensasarkan untuk menjadikan sebuah dunia di mana yang hebat adalah seorang yang benar dan bukan mereka yang berkuasa'.

Apa yang menjauhkan masyarakat dari keadilan ialah penolakan mereka terhadap prinsip itu. Mereka mungkin mengakuinya dari segi prinsip tetapi mereka menolaknya apabila bertentangan dengan kepentingan mereka. Untuk mentadbirkan keadilan di seluruh dunia, kita memerlukan moraliti yang boleh membuat manusia mengetepikan kepentingan peribadi mereka demi keadilan.

Moraliti ini merupakan nilai-nilai al-Qur'an yang Allah perintahkan di dalam kitab suciNya.Ini kerana nilai-nilai al-Qur'an memerintahkan keadilan yang sempurna, yang tidak mendiskriminasi masyarakat yang hanya menyebelahi pihak yang benar dan patut sahaja.

Keadilan yang dilaksanakan dengan rasa takut kepada Allah dan dengan niat tulus untuk mendapat keredaan Tuhan merupakan keadilan yang sebenar. Keadilan yang sebegini tidak akan mendiskriminasi antara masyarakat.

Tujuan buku ini adalah untuk menjelaskan keadilan di dalam al-Quran.

Related Books on Same Category

Keindahan Hidup Menurut Perspektif Al-Qu'ran
Keindahan Hidup Menurut Perspektif...
PJ Ref : PJ-1465
RM 17.90
Doa-doa Di dalam Al-Quran
PJ Ref : PJ-1398
RM 15.90
Rukun Asas Agama Islam
Rukun Asas Agama Islam
PJ Ref : PJ-1464
RM 15.90
Konsep Asas Al-Quran
Konsep Asas Al-Quran
PJ Ref : PJ-1457
RM 25.90