Ganjaran Dan Ancaman Dari Allah

image


Author : Mohd Lokmanul Hakim
Pages : 349, Paperback
Our Ref : PJ-0568
ISBN : 983-077-423-6

No votes yet
Ganjaran Dan Ancaman Dari Allah

Synopsis :

SETELAH manusia itu mengakhiri riwayat hidupnya di alam dunia yakni ia telah mati, maka perjalanan selanjutnya ia dikebumikan, dan disinilah manusia akan mengalami perpindahan alam lagi iaitu menempuh kehidupan di alam kubur (barzakh). Sifat dan keadaan di alam barzakh adalah lebih luas lagi dari keadaan di alam dunia sekarang ini. Sebagai perumpamaan dapatlah dikatakan bahawa perbandingan antara alam barzakh dan alam dunia sekarang ini adalah sebagaimana perbandingan antara alam dunia sekarang dengan alam sewaktu masih dalam kandungan ibu.

Kehidupan di alam ini sifatnya juga hanya sementara waktu sahaja, iaitu sehingga datangnya hari khiamat. Ini kerana setelah tiba hari kiamat kelak maka akan ada kehidupan lain lagi, iaitu kehidupan pada alam kehidupan yang terakhir yang dikenali sebagai alam akhirat.

Sesungguhnya dalam alam kubur (barzakh) ini, manusia yang telah mati akan mengalami satu suasana yang amat berbeza sekali dari kehidupannya sewaktu berada di dunia dahulu. Di alam ini, keadaan si mayat bergantung kepada amalannya ketika hidup di dunia sama ada banyak atau sedikit, lebih atau kurang, baik atau buruk. Pada waktu itu, si mayat akan menghadapi pertanyaan kubur, siksa kubur, pahala (kenikmatan) kubur dan lain-lain lagi sama ada berbentuk ganjaran atau ancaman siksaan di atas apa jua yang telah dilakukannya

Price: RM 19.90

Related Books on Same Category

Balasan Dosa-Dosa Besar
PJ Ref : PJ-0706
RM 14.90
Bagaimana Memelihara Hati Dan Anggota Lahir
Bagaimana Memelihara Hati Dan...
PJ Ref : PJ-0061
RM 6.90
PJ-1659L.jpg
Nashaihul 'Ibad Imam Nawawi (...
PJ Ref : PJ-1659
RM 69.00
Hukum Jima: Sex (sm)
PJ Ref : PJ-0473
RM 3.90