Sabar Dalam Islam

image


Author : Dr Yusuf Al-Qardawi
Pages : 253, Paperback,
Our Ref : PJ-0811
ISBN : 983-077-825-8

Your rating: None Average: 5 (2 votes)
Sabar Dalam Islam

Synopsis :

Sebenarnya kalimah sabar,merupakan ungkapan yang amat lumrah diperkatakan orang dan dengannya bolehlah kita katakan bahawa setiap lapisan masyarakat mengenali perkataan ini.Walaupun begitu, di sana terdapat pengertian dan hakikat yang tidak semua orang mengetahuinya,lebih-lebih lagi berhubung dengan konsep dan matlamat ianya acapkali diulangsebut di dalam surah-surah yang banyak di dalam Kitab Al-Qur'an.

Sabar adalah rahsia kejayaan insan dalam seluruh bidang kehidupannya.Tanpanya bererti kegagalan jua yang terhasil. Sabar inilah juga senjata utama para Rasul;dipesankan oleh Allah dengan begitu sungguh-sungguh agar para utusan-Nya berteguhsetia dengannya;menegah mereka agar lekang dan berpisah darinya ketika mereka melaksanakan tugas dakwah mereka.Hakikat ini lebih terasakan lagi dengan khitab langsung Allah kepada Rasul teragung Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam agar mencontohi mereka yang sabar di dalam Al-Quran.Dan inilah juga yang perlu diteladani oleh umat ini,khususnya oleh pembawa panji-panji kebenaran di sepanjang zaman.

Dalam buku ini kita dapati bagaimana sifat sabar itu seharusnya bersemadi di dalam jiwa orang-orang Mu'min terutama bilamana mereka ditekan dan ditindas oleh pendusta-pendusta Agama Allah yang sentiasa merencanakan kejahatan untuk menyekat kelangsungan bersinarnya cara hidup Al-Qur'an di bumi Allah ini. Mudah-mudahan kita semua dihimpunkan oleh Allah dalam kumpulan orang-orang yang sabar menurut hukum dan ketentuan-Nya.

Price: RM 13.90

Related Books on Same Category

Lelaki Soleh Book 2
PJ Ref : PJ-1386
RM 19.90
Khutbah-Khutbah Pilihan (sm)
PJ Ref : PJ-0787
RM 5.50
Dosa-dosa Besar
PJ Ref : PJ-1356
RM 19.90
Inilah Jalan Menuju Petunjuk & Hidayah Allah
Inilah Jalan Menuju Petunjuk...
PJ Ref : PJ-0116
RM 10.90