Fiqh Lengkap Untuk Orang Sihat Dan Sakit

image


Author : Ir Wan Bin Tan
Pages : 228, Hardcover
Our Ref : JC-2529
ISBN : 978-967-308-575-0

No votes yet
Fiqh Lengkap Untuk Orang Sihat Dan Sakit

Synopsis :

Hendak lah setiap manusia yang beriman kepada Allah Subhanahu wa Taala menyerah dirinya kepada Islam dan syariatnya dalam apa jua keadaan; baik dalam lemah atau ketika kuat dan gagah. Baik ketika sihat atau sedang sakit, hendaklah selalu mengingati Allah dan menyerah diri kepada syariat.

Sakit tidak menjadi halangan baginya untuk tetap menjalankan ibadah dan ketaatan kepada Allah sebagaimana ketika ia sihat. Sememangnya perubahan merupakan salah satu gejala umum bagi makhluk di alam semesta ini.

Sebab itu juga terdapat pelbagai macam hukum dalam pelbagai bab dari fiqh atau syariah yang berhubung dengan penyakit dan rawatannya. Ianya merupakan panduan bagi setiap Muslim agar ia dapat mengatur hidupnya pada waktu dia sakit - sebagaimana ia mengaturnya ketika sihat - sesuai dengan apa yang dicintai dan diredhai Allah, jauh dari apa yang dibenci dan dimurkai-Nya.

Buku ini mengemukakan hukum-hukum syarak yang terpenting dan pengarahan-pengarahan Islam yang berhubung dengan kedoktoran (pengubatan), kesihatan dan penyakit, dengan merujuk pada nas-nas al-Qur'an , al-Sunnah dan dengan mengambil sebahagian dari perkataan ulama-ulama umat yang dalam ilmunya, dengan mengaitkannya dengan reality sekarang.

Price: RM 39.00

Related Books on Same Category

image
Fathul Mu'in
PJ Ref : JC-1764
RM 75.00
PJ-1968.jpg
Fiqh Keutamaan (Fiqhul Aulawiyyat)
PJ Ref : PJ-1968
RM 49.00
image
Fiqh Islam Mudah
PJ Ref : PJ-2562
RM 19.90
Mutiara Fiqih
PJ Ref : PJ-0262
RM 50.00