57 Kisah Benar & Sahih Dalam Al-Quran Dan Al-Sunnah

image


Author : Prof. Dr. Sulaiman al-Asyqar
Pages : 452, Hardcover
Our Ref : PJ-2335
ISBN : 978-967-308-498-2

No votes yet
57 Kisah Benar & Sahih Dalam Al-Quran Dan Al-Sunnah

Synopsis :

Al-Quran dan al-Sunnah merupakan wahyu Allah Subhanahu wa Taala yang cukup sempurna, syumul dan lengkap. Kedua-dua sumber ini mengandungi pelbagai panduan yang diperlukan dalam kehidupan manusia tanpa sedikit kekurangan, bermula dari kehidupan individu, masyarakat sehingga pentadbiran sesebuah negara.Di samping itu, Al-Quran dan al-Sunnah juga turut memuatkan kisah-kisah benar dan sahih mengenai perihal kehidupan manusia yang pelbagai ragam termasuk sirah para nabi dan rasul- Nya.

Buku ini memaparkan majoriti kisah-kisah dari al-Quran dan hadis Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam yang bersanad sahih. Keutamaan kisah-kisah dari hadis nabawi berada di bawah kisah-kisah dari al-Quran. Jika al-Quran adalah kalamullah, maka kisah-kisah hadis adalah wahyu dari Allah Subhanahu wa Taala kerana kedua-duanya berasal dari satu sumber, iaitu wahyu yang diturunkan oleh Allah kepada Rasul-Nya.

Tujuan dari kisah-kisah benar dan sahih ini adalah untuk menyediakan bekalan bagi para pendakwah dan orang-orang soleh di mana ia mengandungi bekalan rohani untuk menyirami roh, hati dan akal orang-orang yang beriman. Kisah al-Qurang dan hadis mengalir dalam diri manusia secara lembut dan murni. Kata-kata dan peristiwa-peristiwanya membawa segudang nasihat dab faedah untuk membawa kepada jalan yang lurus dan membimbing seorang mukmin untuk menjauhi dosa-dosa dan kerosakan-kerosakan.

Price: RM 65.00

Related Books on Same Category

Kisah-kisah Yang Menyentuh Hati -...
PJ Ref : PJ-0962
RM 11.90
image
57 Kisah Benar & Sahih Dalam...
PJ Ref : PJ-2335
RM 65.00
Himpunan Cerita-Cerita Teladan
PJ Ref : PJ-0521
RM 5.90
SKMH- Kehidupan Para Khalifah...
PJ Ref : PJ-1043
RM 5.50