Keutamaan Ilmu Dan Kemuliaan Para Ulama

image


Author : Dr Yusuf Qardawi
Pages : 179, Paperback,
Our Ref : PJ-0071
ISBN : 983-077-028-1

Your rating: None Average: 5 (1 vote)
Keutamaan Ilmu Dan Kemuliaan Para Ulama

Synopsis :

Sejarah umat manusia tidak pernah mengenal suatu agama yang menaruh keperihatinan yang begitu besar dan sempurna terhadap ilmu pengetahuan. Islam sentiasa mengajur dan mendorong umatnya menuntut ilmu dan mengimarahkan segala kegiatan keilmuan.

Oleh kerana peningna ilmu itu Saidina Umar berkata:

"Wahai manusia! Haruslah bagi kamu berilmu! Sesungguhnya Allah SWT mempunyai sehelai selendang yang dikasihi-Nya. Barangsiapa yang mencari sebuah pintu dari ilmu, lalu Allah akan menyelendanginya dengan selendang Allah. Apabila ia berbuat dosa, ia akan meminta kerelaan Allah sebanyak tiga kali supaya selendang itu tidak dibukanya, walaupun dosanya berlarutan hingga ke mati."

Islam juga menghormati golongan cerdikpandai, para ulama dan intelektual. Ia menyeru agar golongan ini menyebarluaskan ilmu sehingga terhapus kejahilan di tengah kehidupan umat. Hal ini di sabdakan oleh Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

"Rahmat Allah diturunkan kepada khalifahku! seorang bertanya : Siapakah khalifah tuan? Baginda menjawab : Mereka yang menghidupkan sunnahku dan mengajarkannya kepada hamba Allah."

Riwayat Ibnu Abil-Barr dari Hassan

Sehubungan dengan kelebihan dan keutamaan yang dikurniakan oleh Allah ke atas mereka yang menuntut dan menyebarkan ilmu maka disorotkan sebuah warkah yang agak detail perbahasannya demi meletakkan tanggungjawab ini di antara yang wajar diusahakan oleh setiap Muslim.

Price: RM 9.50

Related Books on Same Category

image
Panduan Tajwid Ringkas
PJ Ref : PJ-0198
RM 4.90
Motivasi PMR / SPM / STPM : Azimat Kecemerlangan
Motivasi PMR / SPM / STPM : Azimat...
PJ Ref : PJ-0612
RM 6.00
PJ-1881L.jpg
Bersedia Menjadi Pelajar Hebat
PJ Ref : PJ-1881
RM 19.90
Asas-Asas Dakwah & Pendidikan Islam
Asas-Asas Dakwah & Pendidikan...
PJ Ref : PJ-0611
RM 5.50