Pemerintahan Kerajaan Dinasti Bani Ummayyah (Andalus)

image


Author : Tarikuddin Bin Haji Hassan
Pages : 240, Hardcover
Our Ref : PJ-2276
ISBN : 978-967-308-383-1

No votes yet
Pemerintahan Kerajaan Dinasti Bani Ummayyah (Andalus)

Synopsis :

Kerajaan Dinasti Bani Ummayyah Andalus (Sepanyol) muncul di atas tapak sebahagian tanah taklukan atau milik Kerajaan Dinasti Bani Abbasyiyah yang baru beberapa tahun dirampas mereka dari tangan Kerajaan Dinasti Bani Umayyah pertama yang merupakan kerajaan Islam sebelumnya dan yang berjasa membuka negara Andalus yang ketika itu adalah milik kerajaan Kristian Eropah. Ini bereti Kerajaan Dinasti Bani Umayyah Andalus telah merampas oleh Kerajaan Dinasti Bani Abbasiyyah yang pusat pemerintahannya di kota Anabr , negeri Iraq (ketika itu belum berpindah ke kota Bahgdad).

Selain memperkatakan sejarah kerajaan dinasti bani Umayyah di negara Andalus, di dalam buku ini penyusun cuba memperkatakan juga kerajaan-kerajaan Islam yang lain yang memerintah negara Andalus setelah kerajaan dinasti bani Umayyah Andalus tumbang sekadar yang termampu oleh penyusun.

Kerajaan-kerajaan yang dimaksudkan itu ialah kerajaan-kerajaan Raja-raja Puak dan kerajaan-kerajaan Murabitun, Muwahhidun dan terakhir sekali ialah kerajaan dinasti bani Nasriyyah atau kerajaan dinasti bani Ahmar.

Kerajaan-kerajaan Raja Puak adalah merupakan kerajaan-kerajaan Islam yang kecil-kecil yang muncul ketika kerajaan dinasti bani Umayyah Analus masih lagi berkuasa. Manakala kerajaan-kerajaan Murabitun, Muwahhidun dan bani Nasriyyah atau bani Ahmar adalah merupakan kerajaan-kerajaan yang lebih besar daripada kerajaan Raja-raja Puak meskipun tidak sebesar kerajaan dinasti bani Umayyah Andalus. Kerajaan-kerajaan yang tiga ini muncul atau berdiri setelah kerajaan Raja-raja puak berakhir atau hampir berakhir.

List Price: RM 48.00
Price: RM 33.60

Other Promotional Books

image
Sejarah 4 Khalifah
PJ Ref : JC-1910
RM 84.00
image
Fikah Ibadat Mazhab Imam Syafii
PJ Ref : PJ-1581
RM 24.50
image
Kitab Sabilal Muhtadin
PJ Ref : JC-1814
RM 66.50
image
Sejarah Rasul Ulul Azmi Terbesar
PJ Ref : JC-1499
RM 105.00
image
Ar - Rahiq Al - Makhtum ( H/C ) / Box
PJ Ref : JC-2483
RM 66.50
image
Mukhtasar Raheeq Al-Makhtum - (Sejarah Hidup...
PJ Ref : PJ-1606
RM 34.30
image
Mukhtasar Sahih Muslim / Box ( H/C )
PJ Ref : JC-2323
RM 126.00
image
Minhaj Al-'Abidin
PJ Ref : JC-1392
RM 38.50