Persoalan Ibadah Puasa

image


Author : Mohd. Zul Helmi
Pages : 233, Paperback,
Our Ref : PJ-0306
ISBN : 983-077-396-5

Your rating: None Average: 3 (1 vote)
Persoalan Ibadah Puasa

Synopsis :

PUASA itu adalah semulia-mulia ibadat disisi Allah sesudah seseorang itu menunaikan fardhu sembahyang yang diwajibkan keatasnya. Ia mempunyai hubungan yang rapat di antaranya dengan tuhannya dan diantaranya sesama manusia.

Puasa dengan maksud dan tujuan yang luas tidaklah dapat dihuraikan dengan sempurna satu persatunya, lebih-lebih lagi manakala dikaitkan puasa itu dengan kedua-dua hubungannya itu tadi.

Puasa itu menjadi satu wasilah jambatan yang kukuh bagi seseorang itu menghubung dirinya dengan Tuhannya, kerana puasa yang sebenar-benar bagi seseorang itu dapat mengendalikan hawa nafsunya dari segala keinginannya yang tiada berbatas sehingga dapat ia menyalurkan kearah yang seharusnya sesuatu itu diredhai oleh Allah kerana memang manusia itu bukanlah malaikat, maka selama seseorang itu belum dapat mengubah kehendak hawa nafsunya dan menyalurkannya kepada kebaikkannya ketika itu bererti puasanya belumlah dapat bertindak menguasai kekang runtunan nafsunya kearah yang lebih memberi manfaat.

Price: RM 13.50

Related Books on Same Category

Mohd. Zul Helmi
Persoalan Ibadah Puasa
PJ Ref : PJ-0306
RM 13.50
Perbualan Bahasa Arab Khas Untuk Para Jemaah Haji & Umrah
Perbualan Bahasa Arab Khas Untuk...
PJ Ref : PJ-0327
RM 3.90
Tips Mudah Bakal Haji ( A-Z)
PJ Ref : PJ-0778
RM 4.90
Rahsia Puasa Dan Keutamaan Ramadhan
Rahsia Puasa Dan Keutamaan Ramadhan
PJ Ref : PJ-0045
RM 5.00