Tabaqat Al - Khawwas : ( Biografi Ulama - Ulama Yaman Golongan Benar & Ikhlas )

image


Author : Syaikh Ahmad Bin Ahmad Bin Salim Al - Zabidi Al - Yamani
Pages : 548, Hardcover
Our Ref : PJ-2516
ISBN : 978-967-308-577-4

No votes yet
Tabaqat Al - Khawwas : ( Biografi Ulama - Ulama Yaman Golongan Benar & Ikhlas )

Synopsis :

Biografi Ulama-ulama Yaman ; Golongan Benar & Ikhlas merupakan sebuah penulisan yang menghimpunkan koleksi tokoh ulama Yaman yang tersohor dengan pelbagai karamah sehingga dikenali sebagai sebahagian daripada wali-wali Allah.Buku ini merupakan karya terjemahan dari sebuah kitab yang bertajuk Tabaqat al-Khawwas Ahl al-Sidq wa al-Ikhlas yang dikarang oleh Syaikh ahamd bin Ahmad bin Salim al-Zabidi al-Yamani (893H) seorang ulama Yaman yang terkenal.

Buku ini memuatkan sejarah hidup dan biografi ulama-ulama Yaman yang merangkumi kisah kehidupan, ibadah, pegangan, prinsip and kezuhudan mereka. Di kalangan ulama-ulama tersebut juga terdapat hubungan kekeluargaan antara satu sama lain di mana datuk, bapa dan anak mereka juga merupakan ulama-ulama yang masyhur dengan pelbagai karamah. Di samping itu, intipati yang penting dalam buku ini adalah perjalanan kehidupan ulama-ulama tersebut yang penuh dengan kesederhanaan, amanah, wara', tekun dalam beribadah dan menjadi contoh sebagai pemimpin yang berkaliber dalam masyarakatnya.

Antara ulama-ulama Yaman yang dimuatkan dalam koleksi ini ialah Uwais al-Qarni, Syaikh Ibn al-Tusi, Syaikh Ibn al-Jabaruti, Syaikh Ibn al-Baghdadi dan Syaikh Ibn al-Yafa'i serta ramai ulama-ulama yang tersohor. Apa yang menjadikan buku ini lebih menarik ialah penyusunan setiap biografi mengikut abjad Hija'iyah yang memudahkan pencarian nama ulama-ulama tersebut.

Price: RM 72.00

Related Books on Same Category

PJ-2089.jpg
Nabi Allah Ibrahim a.s &...
PJ Ref : PJ-2089
RM 19.90
PJ-1937.jpg
100 Hari Penting Bersama Nabi...
PJ Ref : PJ-1937
RM 19.00
Rasulullah Dalam Ingatan
PJ Ref : PJ-0716
RM 7.90
Saat-Saat Gembira Dan Sedih...
PJ Ref : PJ-1676
RM 12.90