Keasalian Tasawuf

image


Author : Hj. Ibrahim B. Hj. Mohamad
Pages : 63, Paperback
Our Ref : PJ-1519
ISBN : 983-170-787-7

Your rating: None Average: 4.7 (3 votes)
Keasalian Tasawuf

Synopsis :

Sebagaimana bidang-bidang ilmu yang lain, Ilmu Tasawuf juga tidak sunyi dan terkecuali daripada penyelewengan dan kesesatan. Musuh-musuh Islam pula sering mengambil kesempatan di atas kejahilan umat Islam untuk menyesat dan merosakkan kesucian aqidah dan pengamalan syariat mereka.

Memahami displin-displin dan prinsip-prinsip dalam Ilmu Tasawuf amatlah penting. Kebenaran tasawuf, selain dari zikir dan salasiah yang benar, ianya amat berkait rapat dengan syaikhnya. Jika pembawaannya meragukan, nescaya perjalanan,natijah , limpahan dan sebagainya diragui. Maka lahirlah mereka yang mendapat limpahan yang hebat tetapi nafsu ammarahnya tidak berubah dan amalan-amalan syariat diremahkan.

Sesungguhnya buah makrifat ialah taqwa dan kehalusan dalam pengamalan syariatnya. Buku ini insya Allah dapat membantu pembaca memahami beberapa konsep, disiplin dan prinsip-prinsip penting dalam perjalanan Ilmu Tasawuf. Kefahaman dalam perkara-perkara ini seterusnya dapat dijadikan panduan dalam menilai kebenaran sesuatu ajaran tasawuf itu benar atau sebaliknya.

Price: RM 7.90

Related Books on Same Category

image
Hidayatul Mutafakkirin : Ke Arah...
PJ Ref : PJ-1774
RM 13.90
PJ-0034.jpg
Tasawuf Dan Zikir
PJ Ref : PJ-0034
RM 12.90
Tarikat (Menurut Pandangan Maulana...
PJ Ref : PJ-1783
RM 7.90
image
Najmul Huda ( Bintang Petunjuk )
PJ Ref : PJ-2336
RM 19.90