Perjuangan Al-Ghazali

image


Author : Salih Ahmad
Pages : 334, Paperback
Our Ref : PJ-0872
ISBN : 983-170-090-2

No votes yet
Perjuangan Al-Ghazali

Synopsis :

Al-Imam al-Ghazali adalah merupakan tokoh ulama' yang tidak asing lagi kepada umat Islam di seluruh dunia. Di mana sahaja kita pergi, nama beliau menjadi sebut-sebutan umat, walaupun pendirian umat Islam sendiri terhadap beliau berbeza-beza. Beliau adalah seorang tokoh mujaddid dan pejuang kebenaran yang tidak pernah merasa penat dalam perjuangannya menegakkan kebenaran dan menghapuskan kebatilan tanpa mengira dari siapa ianya datang.

Kepekaan beliau kepada masalah dan isu umat Islam tidak dapat dipisahkan dari kehidupannya.Kerana itu beliau tidak pernah segan untuk menyinsing lengan bajunya bagi membetulkan mana-mana kesalahan yang dilakukan di kalangan umat Islam baik yang menyentuh dalam masalah social, politik mahupun ekonomi.
Al-Ghazali adalah gambaran hidup seorang ulama' yang tidak mudah berpuas hati dengan pencapaian yang beliau perolehi dalam sesuatu bidang, sebaliknya beliau meneroka ke dalam bidang-bidang yang lain yang diperlukan bagi menghadapi keperluan umat di zaman itu. Beliau juga merupakan seorang tokoh yang berjaya menyerang dan menghapuskan kebatilan ajaran yang menyeleweng dari Islam dengan menggunakan senjata yang dimiliki oleh pelopor ajaran yang menyeleweng itu sendiri. Buku ini cukup baik untuk tatapan para pembaca budiman, khususya kepada para pecinta kebenaran dan berhasrat ingin melihat para ulama' mengikuti jejak langkah al-ghazali dalam menghadapi isu-isu baru yang muncul di alaf baru ini

Price: RM 20.90

Related Books on Same Category

Syaitan & Manusia
PJ Ref : PJ-1625
RM 9.90
PJ-1829L.jpg
110 Keanehan & Keajaiban...
PJ Ref : PJ-1829
RM 9.90
Panduan Badan Dakwah Sekolah...
PJ Ref : PJ-1729
RM 15.00
PJ-1974.jpg
Pelembut Hati
PJ Ref : PJ-1974
RM 60.00