Haji dan Umrah Mengikut Sunnah Rasulullah SAW

image


Author : Muhammad Nashiruddin Al Albani
Pages : 189, Paperback
Our Ref : PJ-0018
ISBN : 983-9118-35-8

Your rating: None Average: 4.5 (2 votes)
Haji dan Umrah Mengikut Sunnah Rasulullah SAW

Synopsis :

Buku ini merupakan terjemahan tulisan Muhammad Nashiruddin Al-Albani yang menyusunnya secara lengkap dan terperinci tata cara menasik haji sebagaimana dilakukan oleh Rasulullah S.A.W. berdasarkan kepada riwayat Jabir R.A.

Sebagai seorang ulama hadith yang terkenal, Al-Albani mengetahui bahawa Jabir mempunyai keistimewaan dalam meriwayatkan hadith mengenai perjalanan Rasulullah S.A.W. ketika menunaikan haji wada'. Ramai ulama besar lain, antaranya an-Nawawi, Qadi bin Iyadh, Ibnu Kathir dan Al-Hafiz az-Zahabi menyebut tentang hadith haji wada'yang diriwayatkan oleh Jabir. Mereka antara lain menyebut: "Dialah seorang sahabat yang terbaik periwayatannya tentang haji wada' ".

Di samping menyentuh riwayat hadith-hadith riwayat Jabir, al-Albani juga membahas mengenai pelbagai bentuk bi'dah yang seringkali dilakukan para jemaah haji ketika berada di Tanah Suci.

Salah satu alasan Al-Albani menulis buku ini adalah kerana keinginannya untuk menghindari para jemaah haji daripada sikap berlebihan dan taqsir pada masa mengerjakan ibadah haji.

Buku ini sememangnya amat sesuai untuk dijadikan pedoman kepada para bakal jemaah haji dan umrah , agar ibadah haji atau umrah yang mereka kerjakan mendapat keredhaan Allah S.W.T. Mudah-mudahan buku ini berfaedah dalam menambahkan pengetahuan mengenai menasik haji sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah S.A.W.

Price: RM 10.90

Related Books on Same Category

Menyingkap Rahsia Dan Hikmah Haji...
PJ Ref : PJ-1141
RM 10.90
Rahsia Puasa Dan Keutamaan Ramadhan
Rahsia Puasa Dan Keutamaan Ramadhan
PJ Ref : PJ-0045
RM 5.00
Risalah Puasa
PJ Ref : PJ-1241
RM 10.90
 Siri Teman Jemaah Haji 1 : Ibadah Haji & Umrah
Siri Teman Jemaah Haji 1 : Ibadah...
PJ Ref : PJ-0296
RM 3.90