Haji : Penjelasan Beberapa Kesilapan Jemaah Haji

image


Author : Muhammad Abdul Qadir Mandili
Pages : 72, Paperback,
Our Ref : PJ-0241
ISBN : 983-077-274-8

No votes yet
Haji : Penjelasan Beberapa Kesilapan Jemaah Haji

Synopsis :

Setiap tahun ramai dari umat Islam dari rantau Asia Tenggara yang datang untuk menunaikan ibadat haji dan kemudian menziarahi junjungan besar Rasulullah SAW. Kesemua mereka itu amat mengemari kebajikan. Mereka meninggalkan anak isteri dan tanah air, membelanjakan harta yang berharga semata-mata untuk mencapai hasrat murni mereka. Seterusnya menanggung pelbagai kesusahan yang tidak dapat dielakkan oleh setiap bakal haji.

Ini kesemuanya adalah semata-mata bertujuan (insy'Allah) untuk menuntut keredhaan Allah SWT serta menghampirkan diri kepadaNya dan menunaikan kewajipan ibadat haji yang diwajibkan oleh Tuhan ke atas mereka. Mereka juga mengharapkan balasan baik dari Tuhan yang Maha Pemurah.

Tetapi adalah amat mendukacitakan kerana sebahagian daripada mereka itu tidak dapat membezakan di antara perbuatan yang menjadi bekalan dan pahala untuk mereka dengan kemudharatan yang menyebabkan rugi dan sia-sia kepada mereka. Oleh itu inilah diantara sebab yang mendorong saya untuk menghimpunkan perkataan ulama dan menyusun risalah kecil ini.

Price: RM 5.90

Related Books on Same Category

Panduan Lengkap Ibadah Haji, Umrah & Ziarah (sm)
Panduan Lengkap Ibadah Haji, Umrah...
PJ Ref : PJ-0498
RM 6.00
image
Pelbagai Pelajaran Di Bulan...
PJ Ref : PJ-2540
RM 55.00
image
Amalan-Amalan Di Bulan Ramadhan
PJ Ref : PJ-1891
RM 19.00
Menyingkap Rahsia Dan Hikmah Haji...
PJ Ref : PJ-1141
RM 10.90