Hukum Orang Yang Meninggalkan Solat

image


Author : Ibnul Qayyim al-Jauzi
Pages : 262, Hardcover
Our Ref : PJ-2269
ISBN : 978-967-308-367-1

No votes yet
Hukum Orang Yang Meninggalkan Solat

Synopsis :

Buku yang berada di tangan para pembaca ini adalah hasil terjemahan dari sebuah kitab karya Ibnul Qayyim al-Jauziah yang bertajuk al-Solatu wa Hukmu Taarikuha, yang dalam edisi terjemahannya kami namakan Hukum Bagi Orang Yang Meninggalkan Solat. Buku ini mengandungi penjelasan-penjelasan mengenai kewajipan solat dan hukuman-hukumannya bagi orang yang meninggalkan solat.

Solat adalah kewajipan asas yang diwajibkan oleh Allah kepada setiap Muslim.
Menurut Nabi yang kemudian dijadikan dasar hukum kewajipan ini, pemisah antara mukmin dan kafir adalah solat. Kewajipan ini juga menjadi rukun yang meneguhkan agama (Islam) seseorang. Oleh sebab itu, kewajipan ini tidak boleh dipandang ringan dan dipandang enteng kerana hukumannya sangat berat.

Allah Subhanahu wa Taala juga menjelaskan, sesiapa yang mengerjakan hanya sebahagian dari kitabNya dan meninggalkan sebahagian lagi, maka dia termasuk orang yang beriman dengan perbuatannya dan kafir dengan apa yang ditinggalkannya. Semua penerangan itu akan diperluas penjelasannya dalam buku ini, dengan harapan pembaca dapat memahami hukuman apabila meninggalkan kewajipan solat.

Price: RM 49.00

Related Books on Same Category

Beberapa Persoalan Lazim Tentang...
PJ Ref : PJ-1571
RM 15.00
image
Mari Sembahyang (Perempuan)
PJ Ref : PJ-2626
RM 5.90
Panduan Lengkap Sembahyang Fardhu (sm)
Panduan Lengkap Sembahyang Fardhu...
PJ Ref : PJ-0563
RM 6.50
PJ-0570.jpg
Bimbingan Sembahyang Lengkap (...
PJ Ref : PJ-0570
RM 4.90