Kesalahan2 T Fakta2 Sejarah Zaman Bani Abbasiyah S4

image


Author : Prof Dr Ibrahim Ali Sya'wat
Pages : 125, Paperback
Our Ref : PJ-1217
ISBN : 170-483-5

Your rating: None Average: 5 (2 votes)
Kesalahan2 T Fakta2 Sejarah Zaman Bani Abbasiyah S4

Synopsis :

Siri 4 - Kesalahan-kesalahan Terhadap Fakta-Fakta Sejarah Zaman Bani Abbasiyah Fatimiyah dan Mamalik Yang Perlu Diperbetulkan Semula

Buku ini memaparkan tentnag kesalahan-kesalahan fakta yang berlaku kepada sejarah pemerintahan Bani Abbasiyah, Fatimiyah dan juga Mamalik. Kesalahan ini dilakukan oleh para penulis yang mempunyai tujuan-tujuan yang tidak sihat seperti memburukkan kerajaan Abbasiyah, Fatimiyah dan juga Mamalik.
Ketiga-tiga buah kerajaan ini telah berjaya mencatat rekod gemilang dalam memberikan perkhidmatan kepada umat Islam khususnya dan dunia umumnya. Kerajaan Islam Abbasiyah berjaya membina kegemilangan ilmu dan teknologi di zamannya. Kerajaan Fatimiyah and Mamalik juga tidak kurang hebatnya dari segi perkembangan ilmu dan rekod cemerlangnya dalam mempertahankan wilayah-wilayah Islam dari pencerobohan tentera Mongol dan juga salib.

Umat Islam mengenang jasa yang ditinggalkan oleh ketiga-tiga buah kuasa Islam ini sehinggalah ke hari ini. Malangnya sesetengah penulis Islam mengemukan fakta-fakta yang menggelirukan masyarakat dan mengeruhkan kegemilangan ketiga-tiga buah kerajaan ini. Penulis buku ini menjawab ke semua tuduhan yang ditujukan kepada ketiga-tiga buah kerajaan ini. Misalya tudukan yang mengatakan khalifah Harun al-rasyid seorang yang suka berpoya-poya khalifah Fatimi tidak sampai keturunannya kepada sayyiduna Ali dan juga tuduhan khalifah al-Mu’iz dari kalangan khalifah Mamalik telah murtad dari Islam.

Price: RM 7.90

Related Books on Same Category

image
Sejarah Empat Khalifah
PJ Ref : JC-2341
RM 75.00
image
Pemerintahan Kerajaan Bani Umayyah
PJ Ref : PJ-2274
RM 65.00
Kisah-Kisah Para Nabi (sm) Siri 3
PJ Ref : PJ-0774
RM 5.90
PJ-2114.jpg
Fatimah Az-Zahra' & 9...
PJ Ref : PJ-2114
RM 49.00