Khalid Al Walid -Pedang Allah Di muka Bumi

image


Author : Siti Zubaidah
Pages : 160, Paperback
Our Ref : PJ-0964
ISBN : 077-498-8

Your rating: None Average: 4.4 (5 votes)
Khalid Al Walid -Pedang Allah Di muka Bumi

Synopsis :

Sukar untuk seseorang mengenal watak para Sahabat Rasulullah SAW, lebig-lebih lagi kita sekarang berada jauh lebih 1400 tahun daripada zaman mereka.Namun, setiap para sahabat ada ciri-ciri kesolehan pada dirinya seperti warak, pemaaf, sangat kuat tawadhuk, berani gigih, berpengaruh dan sebagainya.

Peribadinya terbilang hebat dan hampir tidak kelihatan cacat celanya walaupun tidak maksum seperti nabi dan rasul. Beraninya menonjol kerana memperjuangkan agama bersama Rasulullah.Bermati-matian, gigih, tahan uji dan telah teruji untuk mendaulatkan agama Allah sehingga sampai ke Nusantara. Sifat-sifat ini jelas tertonjol pada majoriti para sahabat Rasulullah SAW.Sebenarnya, banyak lagi sahabat Rasulullah yang terkenal, cuma buku hanya memaparkan kisah Sayidina Khalid Ibnu Walid atau lebih dikenali sebagai Pedang Allah.

Beliau telah menjadi panglima perang yang terkenal dalam sejarah Islam.Seorang jeneral atau panglima pada zaman moden ini, cukup hanya menggunakan akal fikiran untuk mencatur dan memberi arahan sahaja. Tidak terjun di medan pertempuran. Tetapi seorang jeneral atau panglima perang zaman dahulu mesti terjun bertempur di tengah medan yang menentukan hidup atau mati. Selain dia mesti menggunakan kekuatan akal fikiran, dia juga harus mempergunakan sepenuhnya kekuatan jiwa, semangat dan kekuatan fizikal yang luarbiasa.

Inilah yang ada pada Sayidina Khalid Inbu Walid sehingga digelar oleh Rasulullah, Saifullah:Pedang Allah.Ini terbukti di dalam buku ini untuk tatapan kita bersama.

Price: RM 8.50

Related Books on Same Category

PJ-2114.jpg
Fatimah Az-Zahra' & 9...
PJ Ref : PJ-2114
RM 49.00
Siri Empat Abdullah: Abdullah Bin...
PJ Ref : PJ-1506
RM 6.90
Sejarah Rasulullah Saw Dan...
PJ Ref : PJ-1728
RM 4.50
image
10 Sahabat Yang Di Jamin Masuk...
PJ Ref : PJ-2197
RM 45.00