Kisah Para Nabi

image


Author : Ibnu Katsir
Pages : 781, Hardcover
Our Ref : PJ-0786
ISBN : 983-077-653-0

Your rating: None Average: 4.3 (6 votes)
Kisah Para Nabi

Synopsis :

Buku yang membahaskan tentang kisah para Nabi yang diterbitkan ini adalah terjemahan salah satu daripada karya Ismail bim Katsir Al-Quraisy Ad-Damsyigy atau lebih terkenal dengan nama Ibu Katsir (wafat tahun 774H) yang tertajuk “Qishasnul Anbiyaa’.

Cara kisah yang disampaikan oleh Ibnu Katsir di dalam buku ini berbeza sama sekali dengan cara penyampaian para pengarang lain.
Dalam penulisan kisah-kisah itu, beliau labih menekankan pada bidang penafsiran yang dinukil dari ayat-ayat suci Al-Quran dan ditambah dengan rujukan dari hadis-hadis sahih. Tidak ramai penulis buku tentang kisah Nabi-nabi yang dapat menghasilkan tulisan yang
sedemikian.

Tambahan pula, jalan ceritanya tidak meliuk-liuk sebagaimana kebanyakan para penulis lain dalam menceritakan sesuatu tajuk, lantaran itu buku ini adalah suatu penghabisan yang berkualiti tinggi. Ini sewajarnya sepadan dengan nama besar Ibnu Katsir sendiri yang dengan sendirinya juga menjamin mutu karya tulisannya. Ibnu Katsir nampaknya berhati-hati dan sangat selektif. Beliau ingin
menghindari kisah-kisah yang diada-adakan , seperti yang berlaku dalam
banyak kisah-ksiah yang dihasilkan di dalam buku-buku Islam kini.
Kalaupun beliau memasukkan kisah-kisah yang diada-adakan itu, tidak lain hanya bermaksud sebagai perbandingan. Dengan itu pembaca dapat membezakan antara kisah sebenarnya dan yang sekadar diada-adakan.

Price: RM 65.00

Related Books on Same Category

image
Siri Para Sahabat Yang Telah...
PJ Ref : PJ-1177-82
RM 62.40
Siri Kisah-Kisah Para Nabi Siri 5
PJ Ref : PJ-1146
RM 9.90
Perjuangan Rasulullah s.a.w.
PJ Ref : PJ-1109
RM 16.90
Mengenal Peribadi Rasulullah s.a.w.
PJ Ref : PJ-1107
RM 12.90