Dahsyatnya Hati & Fikiran

image


Author : Miftahul Asror Malik
Pages : 128, Paperback
Our Ref : PJ-2575
ISBN : 978-967-308-595-8

No votes yet
Dahsyatnya Hati & Fikiran

Synopsis :

"Yang halal sudah jelas dan yang haram juga sudah jelas. Namun di antara keduanya ada perkara syubhat (samar) yang tidak diketahui oleh banyak orang. Maka barangsiapa yang menjauhi diri dari yang syubhat bererti telah memelihara agamanya dan kehormatannya. Dan barangsiapa yang sampai
jatuh (mengerjakan) pada perkara-perkara syubhat, sungguh dia seperti seorang penggembala yang menggembalakan ternaknya di pinggir jurang yang dikhuatiekan akan jatuh ke dalamnya.

Ketahuilah bahawa setiap raja memiliki batasan dan ketahuilah bahwa batasan larangan Allah di bumi-Nya adalah apa-apa yang diharamkan-Nya. Dan ketahuilah pada setiap tubuh ada segumpal darah yang apabila baik maka baiklah tubuh tersebut dan apabila rosak maka rosaklah tubuh tersebut. Ketahuilah ia adalah hati." (Riwayatnya al-Bukhari)

Adapun untuk menuju ke jiwa, atau nafsu yang tenang ini, maka diperlukan kesungguhan usaha untuk membersihkan hati. Sebagaimana yang dulu pernah ditempuh oleh para sahabat baginda dan ulama' salaf dalam upaya menggapai kebersihkan hati. Iaitu dengan riadah atau latihan menjaga hati dari perbuatan yang dilarang oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala.

Sementara itu, fikiran atau mind yang dianggap merupakan cermin dari organ otak yang terletak di dalam kepala juga dianggap memiliki fungsi yang tak jauh berbeza dengan hati. Kerana kedua hal ini memang sangat berkaitan, di mana fikiran dapat mempengaruhi kondisi hati, atau jiwa.

Price: RM 11.90

Related Books on Same Category

PJ-2068.jpg
Pembedahan Mayat Manusia Menurut...
PJ Ref : PJ-2068
RM 35.00
PJ-1407.jpg
Dialog Para Nabi Dengan Allah ,...
PJ Ref : PJ-1407
RM 29.90
PJ-2038.jpg
Islam , Jantina & Seks
PJ Ref : PJ-2038
RM 12.00
PJ-0168l.jpg
Bimbingan Lengkap Pengurusan...
PJ Ref : PJ-0168
RM 5.90