Dengarkan Senandung Syaitan

image


Author : Misnon Jamil
Pages : 332, Hardcover
Our Ref : PJ-2393
ISBN : 978-967-308-475-3

No votes yet
Dengarkan Senandung Syaitan

Synopsis :

"Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, kerusuhan dan perubahan muka. Ada yang bertanya kepada Rasulullah. " Wahai Rasulullah, bilakah ia terjadi?' Beliau menjawab, 'Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita." (Hadis riwayat Ibnu Majah. Al-Albani mengatakan ia sahih).

Sejak sekian lama kita dibentuk oleh budaya kota yang disebarkan melalui media terutamanya televisyen yang bersarang di setiap rumah orang Islam. Kita sejak lama dulu tidak mengganggap hiburan itu sebagai suatu bahana kepada umat, malah kita terlalu taksub dan amat leka sekali terhadap hiburan dan sekitarnya. Kita teruja sangat kepada apa sahaja tindak-tanduk dalam dunia hiburan dan tanpa disedari, ajaran agama sudah dipinggirkan.

Padahal Al-Qur'an dan Hadis sudah lama dikenali di dalam dunia Melayu-Islam, tetapi dalam bab hiburan kita semacam tidak ambil peduli. Begitu juga dengan hadis yang mengingatkan pada suatu masa nanti orang akan menghalalkan sesuatu yang haram. Muzik dan nyanyian misalnya, tidak ada ketegasan untuk menyatakan bagaimana kedudukannya sehingga umat itu semakin sakit dijangkiti penyakit kemaruk hiburan.

Price: RM 56.00

Related Books on Same Category

PJ-1407.jpg
Dialog Para Nabi Dengan Allah ,...
PJ Ref : PJ-1407
RM 29.90
image
Dengarkan Senandung Syaitan
PJ Ref : PJ-2393
RM 56.00
Sikap Islam Terhadap Orang-Orang Musyrik
Sikap Islam Terhadap Orang-Orang...
PJ Ref : PJ-0059
RM 7.50
image
Siapakah Ahli Ilmu Yang Sebenar
PJ Ref : PJ-2521
RM 19.90