Ketika Maut Menjemput

image


Author : Miftahul Asror Malik
Pages : 156, Paperback
Our Ref : PJ-2383
ISBN : 978-967-308-459-3

No votes yet
Ketika Maut Menjemput

Synopsis :

Saat-saat sebelum mati, seorang hamba akan merasakan jantung berhenti berdetak, nafas tertahan dan badan bergetar.Ia akan merasa dingin di telinga, darah berubah menjadi asam dan tekak berkontraksi. Kematian secara klinikal terjadi ketika otak kehabisan pembekalan oksigen. Darah berubah warna dan otot kehilangan kontrasi. Isi kantung kemih keluar tanpa izin. Sel-sel otak terhenti secara masal. Anak mata membesar dan berselaput. Bola mata mengkerut kerana kehilangan tekanan darah. Penghubung ke otak mulai mati. Terjadilah fasa di mana keseluruhan otot di tubuh menjadi kaku yang membuat rambut berdiri.
Dengan cermat dan terperinci, buku ini mengulas perihal kematian,detik-detik masa yang akan dialami seorang yang sedang menghadapi sakaratul maut, bagaimana syaitan menggoda untuk menyesatkan iman,macam mana malaikat maut mencabut roh seorang mukmin dan kafir, siapakah malaikat Rumman, malaikat Munkar dan malaikat Nakir, pertanyaan-pertanyaan yang akan diajukan oleh malaikat kepada mayat, nikmat dan seksa yang akan diterima, orang-orang yang selamat dari seksa kubur, sebab seksa kubur, lamanya mayat tinggal di dalam kuburnya, bagaimana persiapan menuju alam akhirat, serta proses Hisab yang terjadi di alam akhirat.

Buku ini juga dilengkapi doa-doa perlindungan dari fitnah dan seksa kubur
sebagai panduan bagi kita semua untuk memohon kepada Allah Subahanahu wa Taala sebagai persiapan menghadapi kematian, agar kita dapat selamat dari pujuk-rayu syaitan dan pedihnya seksa kubur, serta sentiasa dalam perlindunganNya.

Related Books on Same Category

image
Bumi Di ambang Kehancuran Lantaran...
PJ Ref : PJ-2364
RM 40.00
PJ-0174l.jpg
Godaan Syaitan
PJ Ref : PJ-174
RM 16.50
(The Choice) Dialog Islam Dan...
PJ Ref : PJ-1068
RM 17.90
PJ-1871L.jpg
Soal Jawab Mudah Berkaitan Junub
PJ Ref : PJ-1871
RM 8.90