Menilai Manhaj Jammah Tabligh Terhadap Jihad

image


Author : Abu 'Umair Al-Fawwaz Al-Kalantani
Pages : 68, Paperback
Our Ref : PJ-1693
ISBN : 170-983-7

Your rating: None Average: 5 (1 vote)
Menilai Manhaj Jammah Tabligh Terhadap Jihad

Synopsis :

"Jihad dari segi bahasa bermaksud usaha dan upaya yang dicurahkan oleh seseorang insan.Dari segi istilah syaraknya pula upaya dan usaha yang dicurahkan oleh seseorang muslim dalam membantu agama Islam semata-mata mencari keredhaan Allah;oleh itu diikat perkataan jihad di dalam agama Islam dengan ungkapan 'fi sabiilillah' ( di jalan Allah) bagi menunjukkan makna yang penting itu dalam merealisasikan jihad yang diakui oleh syarak(Al-Jihad Asy-Syar'ie)."

Buku ini mengemukakan dua perkara yang berasingan.

Pertama, apakah pandangan para Salafus-Soleh tentnag Jihad Perang ibtidaie (memulakan) dan Jihad Perang difa'ie (mempertahankan) dan apakah syarat-syarat yang telah diletakkan oleh kefahaman Salaful Umah bagi disyarakkan Jihad itu sendiri. Jihad yang dimaksudkan di sini ialah Jihad Mengangkat Senjata. Apakah syarat-syarat untuk sahnya sesuatu Jihad di sisi agama Allah Taala? Tanpa dipenuhi syarat-syarat tersebut, maka sesuatu gerakkan jihad itu akan dianggap tidak masyru'(tidak berlandaskan syarak) di dalam Islam.

Kedua,pandangan masyaikh dalam usaha dakwah dan tabligh ini terhadap Jihad."Adakah benar mereka menolak tentang pentingnya diwujudkan Jihad untuk menegakkan agama?Adakah mereka menolak Jihad Ibtidaie dalam manhaj mereka menjalankan usaha agama?Adakah benar hati dan cita-cita mereka kosong daripada menegakkan Khilafah Islamiyah di muka alam ini?Apakah pandangan mereka tentang menegakkan daulah?Apakah syarat Jihad di sisi Ijtihad mereka?..."

Maka,jadikanlah bahagian yang pertama sebagai kayu ukur bahagian yang kedua.Jika benar, katakahlah benar;jika salah,katakanlah salah!
Wallahul-musta'aan.

Price: RM 5.90

Related Books on Same Category

Serban, Kurta & Kopiah / Sm
PJ Ref : PJ-1543
RM 4.00
Islam Penganjur Keganasan?
PJ Ref : PJ-1176
RM 5.90
image
Perkahwinan Melayu Antara Adat...
PJ Ref : PJ-2371
RM 9.90
image
Berlapang Dada Dengan Pengharaman...
PJ Ref : PJ-2179
RM 7.50