Siapakah Ahli Ilmu Yang Sebenar

image


Author : Alanshary Otuh Salleh
Pages : 272, Paperback
Our Ref : PJ-2521
ISBN : 978-967-308-568-2

Your rating: None Average: 4 (4 votes)
Siapakah Ahli Ilmu Yang Sebenar

Synopsis :

Penulis berpendapat bahawa perlunya umat Islam untuk mengambil berat dalam isu atau displin dalam menuntut ilmu. Sesungguhnya Islam adalah agama yang berbeza dengan agama lain di dunia. Ini kerana agama ini adalah agama wahyu.
Islam sebuah agama yang menjadikan ilmu sebagai asas dalam kehidupan, bahkan ia membenci kejahilan. Islam menggabungkan antara kebaikan dunia dan akhirat, antara ilmu keduniaan sebagai alat mencapai keredhaan Allah dan ilmu agama yang dapat menghubungkannya dengan Tuhan.Islam tidak mengenal suatu golongan yang berilmu namun tidak beramal, demikian juga beramal tanpa ilmu. Islam mengatukan antara elemen ilmu dan amal, disertai dengan iman yang kukuh. Demikian juga Islam tidak mengenal golongan yang berilmu tanpa adab sama ada dalam persoalan ilmu, perselisihan tanpa adab, atau angkuh dengan ilmu yang ada sehingga melekeh dan menyalahkan orang lain yang berbeza pandangan tanpa dislpin yang tinggi.

Jika kata melihat dan mentadabburi isi al-Quran dan al-Sunnah, kita akan mendapati bahawa al-Quran dan hadith membicarakan berbagai perkara sama ada dalam aspek akidah, ibadah, akhlak, semunya berdasarkan bukti-bukti ilmah, disamping saintifik dan semuanya dinyatakan melangkaui zaman.

Oleh itu, buku ini akan merungkai pelbagai isu dan permasalahan serta kefahaman mengenai ilmu bersesuaian dengan apa yang telah digariskan oleh al-Quran dan al-Sunnah

Price: RM 19.90

Related Books on Same Category

image
Bebas Kanser Sepanjang Hidup...
PJ Ref : PJ-2427
RM 12.90
PJ-0184l.jpg
Rahmat Allah Disebalik Perbezaan...
PJ Ref : PJ-0184
RM 5.00
Perundangan Islam: Sejarah...
PJ Ref : PJ-0481
RM 49.00
image
Kembainya Isa Bin Maryam Di akhir...
PJ Ref : PJ-2169
RM 35.00